آبغوره خانگي يكي از چاشنيهاي محبوب ايرانيهاست و از ديرباز مورد استفاده ايرانيان بوده و اغلب خانوادهها آن را در خانه درست ميكردهاند. آبغوره فوايد زيادي دارد و درمان بسياري از بيماريهاست و نگهداري از آن بسيار مهم است، زيرا آبغوره فاسد ميتواند موجب خطرات زيادي مثل مسموميت و حتي ابتلا به سرطان شود.
در اين مطلب روش نگهداري آبغوره از ابتداي تميز كردن غورهها، استريل كردن شيشه، ريختن آبغوره در شيشه و روش و محل مناسب نگهداري بعد از آن را بهخوبي براي شما شرح ميدهيم.
مواد لازم
غوره عسكري يا شيرازي: به ميزان دلخواه
نمك: به ميزان لازم
آبغوره خانگي را ميتوانيد از انواع غوره تهيه كنيد، فقط كافي است غوره انتخابي شما كاملا ترش و نارس باشد تا آبغوره ترشي داشته باشيد.
طرز تهيه
ابتدا غورهها را دانه كنيد و در يك ظرف مناسب بشوييد، سپس در صافي بريزيد و اجازه دهيد آب آنها كشيده شود. پس از آن، آب آنها را بگيريد و در يك ظرف مناسب بريزيد و صبر كنيد كه لِردهاي آن تهنشين شود. آنگاه آنها را در بطريهاي مناسب بريزيد و در معرض نور مستقيم خورشيد قرار دهيد.
توجه كنيد كه بطريها چند سانتيمتر سر خالي باشند تا هنگام جوشيدن آبغوره در مقابل نور خورشيد سرريز نشوند. پس از متوقف شدن جوشش، مقداري آبغوره به آن بيفزاييد و در آخر يك قاشق غذاخوري روغن زيتون يا روغن كنجد نيز به آن اضافه كنيد تا هوا به مواد نرسد و كپك نزند. براي جلوگيري از كپكزدن، بطريها بايد خشك و تميز باشند.
از غورههاي خراب براي درست كردن آبغوره استفاده نكنيد.
غورهها را پس از دانه كردن به خوبي بشوييد و اجازه دهيد تا كاملا خشك بشوند (حدود ۱۴ الي ۲۴ ساعت صبر كنيد تا خشك شوند) زيرا اگر آبي روي آنها بماند بعد از آبگيري موجب فاسد شدن و كپك زدن سريع آبغوره ميشود.
با آبغوره كپكزده چه بايد كرد؟
در قديم كپكي را كه روي آبغوره ميبست برميداشتند و بقيه آن را مصرف ميكردند اما اين كار از لحاظ سلامتي صحيح نيست.
برخي كپكها، سمومي مانند مايكوتوكسينها را توليد ميكنند و برخي از اين سموم در گروه مواد سرطانزا قرار ميگيرند و ميتوانند باعث ابتلا به انواع سرطان، مخصوصا سرطان كبد شوند. از آنجا كه نميتوان با چشم غيرمسلح، كپكهاي خوب و بد را تشخيص داد، توصيه ميشود كه در صورت مشاهده كپكزدگي در سطح آبغوره از مصرف آن خودداري كنيد.
انتخاب شيشه مناسب براي نگهداري آبغوره
براي نگهداري آبغوره از شيشههاي كوچك استفاده كنيد و پس از باز كردن هر شيشه آن را زود مصرف كنيد.
سعي كنيد شيشهاي انتخاب كنيد كه دهانه آن تنگ باشد تا بهراحتي كپك نزند.
از ظروف يا بطريهاي پلاستيكي براي نگهداري آبغوره استفاده نكنيد زيرا مواد اسيدي موجود در آبغوره با ديواره ظروف پلاستيكي واكنشهاي نامطلوبي ايجاد ميكند و باعث سمي يا سرطانزا شدن آن ميشود.
براي نگهداري آبغوره از ظروف شيشهاي استفاده كنيد و بهتر است اين ظروف شيشهاي، تيره باشند تا كمتر نور را از خود عبور دهند.
از تماس قاشقهاي چرب يا مرطوب با آبغوره خودداري كنيد و حتي درِ شيشه را هم چرب يا مرطوب نكنيد.
روشهاي استريل كردن شيشه آبغوره قبل از استفاده
روش اول: با استفاده از آبجوش
ابتدا شيشهها را بشوييد و به صورت افقي داخل قابلمه بگذاريد (براي اينكه آب قابله داخل شيشه نيز برود) سپس داخل قابلمه را با آب هم دما با شيشهها پر كنيد و آن را روي حرارت متوسط اجاق گاز قرار دهيد. اگر شيشه درِ فلزي دارد، آن را نيز در قابلمه بيندازيد تا استريل شود.
صبر كنيد تا آب به جوش آيد، سپس اجازه دهيد شيشهها به مدت يك ربع داخل آب در حال جوش بمانند. سپس شيشه را از آب درآوريد و صبر كنيد خشك بشود.
توجه: در اين روش شيشه و آب دائما هم دما هستند و با هم دچار افزايش دما ميشوند و به همين دليل از شكستن شيشه جلوگيري ميشود.
روش دوم: با استفاده از فر
بعد از شستن شيشهها آنها را به مدت حداقل يك ساعت در فر از قبل گرم شده بگذاريد، فر نبايد خيلي داغ باشد زيرا ممكن است شيشهها بشكنند.
روش سوم: با استفاده از مايكروفر
شيشهها را خوب بشوييد و به مدت دو دقيقه در مايكروفر با درجه بالا قرار بدهيد.
روش صحيح ريختن آبغوره درون شيشه
بعد از اينكه شيشه كاملا خشك شد بهآرامي آبغوره را داخل شيشه بريزيد، طوري كه شيشه تا لبه پر نشود و مقدار خيلي كمي از لبه شيشه خالي بماند تا با ايجاد خلا، اكسيژن به داخل آبغوره راه نيابد و امكان رشد كپكها وجود نداشته باشد. سپس روي سر شيشه را با نايلون يا سلفون بپوشانيد و درِ شيشه را محكم ببنديد.
بعد با استفاده از نوار چسب برق كاري دور تا دور درپوش شيشه را چند دور بپيچيد. با اين كار راه نفوذ هوا درون شيشه بسته ميشود و مدت طولاني ميتوانيد آبغوره را نگهداريد. براي مهر و موم كردن درِ شيشه به صورت سنتي ميتوانيد با آب و آرد خمير درست كرده و آن را دور درپوش شيشه قرار دهيد.
براي نگهداري طولانيمدت از آبغوره چه كنيم؟
براي نگهداري طولانيمدت از آبغوره، آن را با كمي نمك بجوشانيد و گرفتن كفهاي روي آبغوره را نيز فراموش نكنيد. به ياد داشته باشيد حرارت گاز بايد كم باشد و بعد از ۱۵ دقيقه قابلمه را برداريد. بگذاريد مواد آبغوره تهنشين شود و سپس درون بطريها بريزيد و در آن را محكم ببنديد.
نكات مهم تهيه و نگهداري از آبغوره
غوره باكيفيت تهيه كنيد؛ غوره عسكري براي اين كار كاملا مناسب است، زيرا هسته ندارد و براي تهيه پودر غوره نيز در غذا مطلوب است.
دم غورهها را حتما بگيريد در غير اين صورت طعم آبغوره شما گس خواهد شد.
با جوشاندن بيشتر آبغوره ميتوانيد آن را غليظتر و ترشتر كنيد و اين كار به شما كمك ميكند تا مدت زمان بيشتري بتوانيد از آبغورهتان نگهداري كنيد.
آبغوره را در شيشههاي كوچك بريزيد تا بعد باز كردن درب آن را سريع مصرف كنيد تا تمام شود و كپك نزند.
شيشههايي كه ميخواهيد آبغوره را درون آن بريزيد، از قبل استريل كنيد.
خواص آبغوره
آبغوره خانگي براي دفع كرم روده و تقويت معده بسيار مفيد است و ميتواند در طولانيمدت درمانكننده پادرد و كمردرد نيز باشد و چربيهاي اضافي غذاهاي چرب و سنگين را از بين ببرد و در درمان چاقي موثر است.
غوره سرد و قابض بوده و براي درمان ورم مخاط دهان و نرمي لثهها توصيه شده است. آبغوره خوردن بلوغ دختران را جلو مياندازد، براي درمان سياتيك و رماتيسم، كمكردن حرارت و صفراي بدن، براي از بين بردن ورم گلو و... بسيار مفيد است.
فوتوفن خانهداري
تفالههاي غوره را دور نريزد و آنها را در سيني پهن كنيد و جلوي آفتاب بگذاريد تا خشك شوند و به عنوان چاشني در غذاهايتان استفاده كنيد و از آن لذت ببريد.
به آبغوره نمك كمي اضافه كنيد تا هم بتوانيد به صورت شربت از آن استفاده كنيد و هم فشار خونتان زياد نشود.
با اين نكات ساده اما مهم حتما آبغوره خانگي خوبي تهيه خواهيد كرد كه خراب نميشوند و ميتوانيد در طولانيمدت از آن استفاده كنيد.
فوت و فن خريد لوازم خانگي
ليست لوازم جشن تولد+ تصاوير لوازم تزيين تولد
آشنايي با چيدمان لوازم دكوري
معرفي انواع فايل هاي كشويي
بهترين نرم افزار جهت طراحي فايل هاي برش ليزري
راهنماي انتخاب لوازم اصلي آشپزخانه
راهنماي انتخاب بهترين فايل كشويي هاي موجود در بازار
معرفي انواع سبك هاي فايل اداري در دكوراسيون داخلي ادارات
راهنماي انتخاب مدل كتابخانه خانگي ديواري
معرفي بهترين بستني سازهاي خانگي در سال ۲۰۱۹