مجله افق كوروش: شيريني نان برنجي يا نان برنجي كرمانشاهي به دو صورت ساده و زعفراني از جمله خوشمزهترين نان شيرينيهاي سنتي ايراني با شهرتي بينالمللي هستند. نان برنجي قزويني، نان برنجي يزدي و حتي نان برنجي گيلاني هم در دنياي شيريني پزي ايراني بسيار مشهور هستند، اما همه با هم تفاوتهاي جزئي دارند. نان برنجي در واقع ناني شيريني كوكي سنتي و قديمي ايراني است. در اين مطلب طرز تهيه شيريني نان برنجي كرمانشاهي با طعم بازاري را بخوانيد.
مواد لازم
- آرد برنج تازه و معطر: ۱ و ۲/۳ ليوان فرانسوي دستهدار (۲۵۰ گرم)
- روغن صاف قنادي: ½ ليوان فرانسوي دستهدار (۱۲۵ گرم)
- پودر قند نرم و لطيف: ½ ليوان فرانسوي دستهدار
- پودر هل: ۱ قاشق مرباخوري
- زرده تخم مرغ: ۱ عدد در دماي محيط
- گلاب: ¼ ليوان فرانسوي دستهدار
- زعفران دم كرده غليظ: به مقدار دلخواه
- تخم خرفه، كنجد يا پودر مغز پسته: براي روي نان برنجي به مقدار دلخواه
طرز تهيه
مرحله اول: براي درست كردن شيريني خانگي نان برنجي كرمانشاهي ابتدا بايد روغن را صاف كنيد. در واقع منظور از روغن صاف قنادي اين است كه از مغازه فروش لوازم قنادي تهيه كنيد، اما خودتان در منزل به راحتي ميتوانيد روغن را صاف كنيد كه كيفيت بهتري هم داشته باشد. براي اين كار روغن جامد را روي شعله ملايم گاز آب كنيد، اما روغن فقط بايد آب شود و نجوشد. روغن زماني صاف ميشود كه هيچ دانهاي در آن باقي نماند. روغن آب شده را در يك شيشه دربدار بريزيد و به مدت ۱ روز در يخچال بگذاريد. يادتان باشد خود كرمانشاهيها اين شيريني خوشمزه را با روغن حيواني درست ميكنند، اگر شما هم روغن حيواني داريد به همين ترتيب آن را صاف كنيد.
مرحله دوم: موقع درست كردن شيريني خانگي نان برنجي ابتدا فر را در دماي ۱۷۰ درجه سانتيگراد روشن كنيد تا گرم شود. در اين فاصله روغن صاف و پودر قند را با هم مخلوط كنيد و با همزن دستي يا برقي آنقدر هم بزنيد كه يكدست و كرم رنگ شود. وقتي تركيب روغن و پودر قند يكدست و صاف و كرمي رنگ شد، زرده تخم مرغ را كه هم دماي محيط است را به آن اضافه كنيد و دوباره به مدت يك دقيقه خوب هم بزنيد.
مرحله سوم: حالا آرد برنج و پودر هل را اضافه كنيد. حتما از آرد برنج تازه و مرغوب كه عطر خوب و خوشي دارد استفاده كنيد. كمي هم بزنيد و سپس گلاب را به تدريج به اين مخلوط اضافه كرده و همزمان مرتب هم بزنيد. در نهايت بايد يك خمير لطيف داشته باشيد پس گلاب را كم كم اضافه كنيد كه خمير شل و وارفته نشود. در نهايت زعفران دم كرده غليظ را هم اضافه كنيد. ميتوانيد خمير را به دو قسمت تقسيم كنيد و به يك قسمت زعفران اضافه كنيد و يك قسمت ديگر را ساده و بدون زعفران درست كنيد. خمير نان برنجي را نبايد با دست ورز بدهيد، همين كه با ليسك هم بزنيد كافي است.
اين خمير را بايد به مدت ۱۲ يا ۲۴ ساعت در دماي محيط بگذاريد تا خوب برسد. اگر در فصل سرد هستيد در دماي محيط بگذاريد، اگر هم در تابستان هواي آشپزخانه شما مطلوب است لازم نيست در يخچال بگذاريد، اما اگر محيط گرم است خمير را در يخچال بگذاريد. حتما روي ظرف خمير را با سلفون بپوشانيد.
مرحله چهارم: در زمان درست كردن شيريني خانگي نان برنجي خمير را به صورت گلولههاي كوچك در دست برداريد و شكل دهيد. كف سيني فر كاغذ روغني بگذاريد و نان برنجيها را در سيني فر بچينيد. روي خمير را در صورت دلخواه با مهر شيرينيپزي يا چنگال نقش بزنيد يا به همان صورت ساده روي خميرها تخم خرفه يا پودر مغز پسته بپاشيد. سيني فر را در طبقه بالاي فر (گريل حتما خاموش باشد) بگذاريد تا در نان برنجي به مدت ۱۵ الي ۲۰ دقيقه بپزد. همين كه قسمت زيرين شيريني طلايي شد كافي است، رنگ قسمت روي شيريني نبايد تغيير كند.
بعد از خارج كردن سيني از فر صبر كنيد تا كاملا نان برنجي خنك شود و سپس از سيني فر در ظرف مورد نظرتان بچينيد. اين شيريني كوكي ايراني خوشمزه را با چاي دو رنگ مجلسي يا انواع نوشيدني قهوه ميل كنيد.
|